Trafikkultur i USA

Som folk i København er flest, boede vi før i vores lejlighed på 4. sal, cyklede til og fra arbejde og handlede i Kvickly eller Føtex på vej hjem med varerne stablet i cykelkurven, bagagebærer og på cykelstyret. Vi havde ingen bil og behøvede egentlig heller ikke én i dagligdagen (dét er Sonni måske uenig i…). Inden vi rejste til USA var én af de ting, jeg virkelig så frem til ved at bo herovre, friheden ved at have en bil og bare kunne køre hvorhen vi ville, køre ud i det blå, og ikke mere behøve at begrænse indkøb til hvad jeg kunne slæbe hjem på cyklen. Og det er da også enormt convenient at kunne køre ind på den kæmpe parkeringsplads foran supermarkedet, hvor der altid er nok (og rummelige!) p-pladser (hvor det er intet problem er at få parkeret bilen, selvom man er lidt parkerings-skræmt som jeg), og købe stort ind uden at skulle bekymre sig om det nu er en god idé både at købe vaskepulver og toiletpapir i dag. Der er heller ingen tvivl om, at det er fantastisk bare at kunne sætte sig ud i bilen og køre en tur til Philadelphia, uden at behøve at undersøge togafgange og bekymre sig om, hvornår det sidste tog går hjem.

Men jeg er alligevel overrasket over, at vi er så afhængige af bilen, som vi er – og at det paradoksalt nok føles begrænsende at skulle køre til alting. For tiden har vi kun én bil, så jeg kører Sonni på arbejde om morgenen og henter ham om eftermiddagen, hvilket fungerer ok. Hvis han en sjælden gang har bilen hele dagen, føler jeg mig enormt begrænset. Vi bor i et dejligt beboelsesområde, hvor der er rig mulighed for at gå en tur, og jeg kan også gå ned i en park ikke så langt herfra (hvilket er meget priviligeret i forhold til mange andre områder). Men mangler jeg en liter mælk, eller skal jeg handle ind til aftensmaden, skal jeg bruge en bil. Vejene omkring vores bebyggelse er store 2-sporede veje uden fortove, hvor der kører ret mange biler. På cykel (som jeg ikke har anskaffet mig – endnu!) tror jeg godt det kunne lade sig gøre – men jeg skyder på, det vil tage op mod 30 minutter før jeg er hjemme igen. Newark er faktisk en cykelby, og der er cykelstier i og omkring downtown. Men indtil du kommer dertil, må du passe rigtigt godt på, at du ikke bliver kørt ned af en billist, der lige synes han skulle bruge nødsporet som overhalingsbane!

For man overhaler indenom herovre. Og skal man flette ind på motorvejen, har man vigepligt for de øvrige billister. Og man skifter i øvrigt bane som vinden blæser, så det er bare med at holde behørig afstand til de andre – for det gør dem, der fletter ind, ikke nødvendigvis. For slet ikke at nævne lastbilerne… det er et helt blogindlæg for sig. Lad os bare sige, at jeg sørger for at holde mere end normalt afstand til lastbilerne på motorvejen og undgår så vidt muligt at overhale sådan en, med mindre der er masser af plads!

Jeg kan sagtens se, at det er en selvforstærkende cirkel. Du har brug for at have bil, når du bor i USA, for at du kan handle ind, komme til frisøren, aflevere rensetøj etc. Som jeg har beskrevet i et tidligere indlæg, ligger den slags i plazas placeret tæt ved hovedvejene, så det er nemt at komme til – med bil, that is! Og de fleste familier har også brug for at have 2 biler. Sonni kan faktisk godt tage toget til og fra arbejde, men det ville betyde markant ekstra rejsetid lagt oven i de i forvejen lange arbejdsdage, og det er de færreste byer hvor det ville kunne lade sig gøre at tage offentlig transport fra ét sted til et andet. Der er hele tiden masser af biler på vejene! Dertil kommer, at benzin er latterligt billigt i forhold til Danmark, for tiden koster det omkring 5 kr literen. Så det ér svært, at se hvorfor man skulle vælge offentlig transport for eksempel.

Men omkostningerne af USA’s bilkultur er store for både miljøet og for den generelle sundhed. Både Sonni og jeg kan mærke, at vi får rørt os mindre, fordi vi sidder bag rattet i bilen hver gang vi skal noget. Der er pludselig ikke noget, der hedder de daglige 30 minutters motion – det er nu noget, der skal lægges ind i et i forvejen travlt program i hverdagen. Så ikke noget at sige til, at mange amerikanere er overvægtige. Og kombineret med det uigennemskuelige udbud af (billige!) fødevarer fyldt med sukker og tilsætningsstoffer, er der slet ikke noget, at særligt de mindre ressourcestærke familier kan have svært ved at leve en sund livsstil.

Men jeg skal sørge for at understrege, at mit indlæg ikke kommer af, at jeg føler mig bedre eller på nogen måde kan pudse glorien. Jo, med madvarerne forsøger jeg virkelig at gennemskue hvad jeg spiser, men jeg tillægger mig de amerikanske transportvaner lige så vel som enhver amerikaner. Bevares, jeg kunne jo vælge at få købt den cykel og se hvad der kunne lade sig gøre, og jeg kunne jo også gå en lang tur og se hvad jeg stødte på undervejs. Men jeg gør det ikke, for jeg har muligheden for at have en bil til rådighed i løbet af dagen, og det er enormt convenient at komme fra A til B når jeg kan gå direkte fra køkkenet ud i garagen og sætte mig en i en dejlig tempereret bil.

Så selvom jeg savner mine daglige cykelture, og jeg savner at alt er i gåafstand i København, så ér det bare nemmere med en bil. Og endnu nemmere med to biler. Så Sonni skal have købt sig sin egen bil, og så kan vi rigtigt blive integreret i den amerikanske trafikkultur!

4 tanker om “Trafikkultur i USA

    • Jeg sad netop og tænkte samme tanke da jeg skrev indlægget. Og måske også derfor er det kommet lidt bag på mig det med bilkulturen, fordi størstedelen af mine USA ferier har jeg tilbragt i en storby hvor netop dette skiller sig ud fra det øvrige USA.

  1. Vi måtte også give fortabt og købe 2 biler. Fordi jeg var hundeangst for at køre i starten, begrænsede jeg det til det allermest nødvendige (hente børn og indkøb). Og det begrænsede mit sociale liv sindssygt meget!! Synes du er mega sej, at du kører på motorvejen! (Gid jeg turde)

    • TAK – jeg skulle også holde tungen lige i munden til at starte med, og skuldrene kravlede helt op til ørerne til jeg var fremme! Men jeg synes egentlig jeg har fået ganske godt fod på det nu, og her hvor vi bor, ville det praktisk talt være en umulighed at undgå motorvejene.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s