It’s not who you know, but who knows you

Jeg er kommet til den erkendelse, at hvis det her skal blive godt på den lange bane, skal jeg have mig et job før eller siden. Og jeg kan mærke, at jeg trænger til at bruge mig selv og føle mig mere grounded i vores amerikanske tilværelse. Og det bliver jeg ikke ved at blive ved med at rende rundt herhjemme som hausfrau. Så jeg har taget et skridt i en ny retning, som forhåbentlig fører mig mod et job her i USA på et tidspunkt.

I den forbindelse har jeg mødtes med en karrierecoach der skal hjælpe og rådgive mig i den proces det bliver at finde et job herovre. Jeg vidste godt, at jobsøgningsprocessen ville være anderledes herovre. Og jeg var godt klar over, at netværk spiller en helt anden rolle herovre end det gør i Danmark. Men at jeg skal ændre mit danske mindset så meget, er jeg alligevel er jeg virkelig blevet overrasket over.

For det første skal mit CV og ansøgning naturligvis amerikaniseres. Det gør jeg ved at undlade alle de “bløde” ting, som at jeg er motiveret, fleksibel og god til teamwork. Der er heller ingen arbejdsgivere, der er interesseret i at læse at jeg har et liv uden for arbejdet – hvis man f.eks. står på ski i sin fritid, vil de være bekymret for om man falder og brækker benet så man ikke kan komme på arbejde. Fokus i både CV og ansøgning skal hele tiden holdes på, hvordan jeg kan give virksomheden profit (i form af bundlinie, forstås). Selv ansøgningen, som blot er et “cover letter”, skal udelukkende bestå af en opremsning af de kvalifikationer jeg har i forhold til virksomhedens krav, og ikke mere. Intet om værdier, motivation eller hvem er jeg. Det er de ikke interesserede i. Det fylder sandsynligvis lidt mere til selve samtalen, men mit blødende HR-hjerte siger mig altså, at det sjældent er de personer med de, på papiret, rigtige kvalifikationer, der altid er det bedste match for virksomheden og jobbet! Og hvordan vil de så få de bedste kandidater ind til samtale? Nej, hele rekrutteringsprocessen er ret tilfældig på den måde, og coachen kunne da også fortælle mig, at 65% af alle jobs i USA bliver besat gennem netværk.

Hele perspektivet på rekruttering er bare så meget anderledes end hvad vi er vant til i Danmark. Der hvor jeg kommer fra, spiller personlighed, motivation og værdier i sidste ende en meget større rolle end den hardcore faglighed, og jeg har i flere tilfælde siddet med ved samtaler, hvor den mindre erfarne kandidat fik jobbet, fordi han/hun overbeviste ansættelsesudvalget om sin motivation for jobbet og havde en personlighed, der passede bedre til jobbet end de andre kandidater.

Som sagt vidste jeg godt, at netværksdelen ville fylde meget, men jeg får min sag for, hvis den danske vi-praler-ikke-for-meget-med-vores-kvalifikationer-Anne og jeg-vil-ikke-tage-for-meget-af-folks-tid-Anne skal ringe rundt til store virksomheder og invitere vigtige HR chefer på kaffe for at høre lidt om hvordan HR feltet udvikler sig her i USA i forhold til Danmark, for at etablere mit netværk. Det hele handler ifølge ham om at komme ud og gøre sig selv så synlig og tilgængelig som overhovedet muligt. Han startede ud med at sige “once it was: It’s not what you know, it’s who you know. But know it’s changing to: It’s not who you know, it’s who knows you.”

Amerikanerne har bare et helt andet forhold til netværk end vi er vant til i Danmark. Han så lidt mærkelig ud i hovedet, da jeg fortalte ham, at det ville være meget usædvanligt, at du i Danmark, ville kunne invitere en højtstående HR chef på kaffe bare for at høre hans holdning til HR’s udvikling i Danmark med det formål at etablere et netværk for din egen personlige jobsøgningsproces. Men det er tilsyneladende, sådan noget man gør herovre. Og man råber til verden hvor god man er, hvor mange resultater man har opnået, og – ikke mindst – hvor dygtig andre synes man er. Det bliver en kæmpe udfordring for mig.

Så første skridt efter at jeg har amerikaniseret (anonymiseret om man vil) mit CV, er at etablere mig et netværk. Jeg har tænkt mig at klø på med opgaven, omend jeg endnu ikke ved, om jeg vil tage den helt så aggressive approach til det, som han foreslog. Jeg må vel i første omgang sørge for, at jeg kan genkende mig selv i det, jeg gør, og så amerikanisere det så meget som muligt.

4 tanker om “It’s not who you know, but who knows you

  1. De såkaldte kaffemøder er også udbredte herhjemme, selvfølgelig især blandt ledige der er meget aktive og fremme i skoene. Jeg er blevet anbefalet et utal af gange at ringe til de ledende indenfor de brancher jeg gerne vil arbejde indenfor, og invitere på kaffemøder, hvor jeg kan høre om, hvad der rører sig indenfor branchen! Og netværk står helt sikkert også for størstedelen af jobs herhjemme i disse dage, det er der ingen tvivl om. Så måske er den del af jobsøgningen ikke så langt fra den danske alligevel…
    Det har helt sikkert været fedt og motiverende at have møde med denne karrierecoach – så cool for dig 🙂

      • Det er fandme så competitive, det er lidt til at kaste op over 😦 Men super godt for dem, der er virkelig målrettede og ved hvad de vil og hvor de vil have det!

  2. Puha, har selv været til et frokostmøde, arrangeret af en af mine gode bekendte, og jeg bryder mig heller ikke om det… Men det er vejen til et job herovre. GODT du har en karrierecoach på sidelinjen. Held & lykke! Og hvor spændende 🙂

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s